Uncategorized

18 Lucruri despre siguranța copiilor

18 LUCRURI DESPRE SIGURANȚA COPIILOR (2)În data de 3.12.2018 la Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca, a avut loc un work-shop sub egida Zilei europene a luptei împotriva abuzului sexual asupra copiilor, zi care se sărbătorește anual în data de 18 Noiembrie. 18 lucruri despre siguranța copiilor” a fost prilejul nostru de a ne alătura Consiliului Europei în lupta împotriva abuzului și exploatării sexuale a copiilor.

Conducerea școlii s-a arătat foarte deschisă la inițiativa noastră, a oferit spațiul necesar desfășurării activității și a comunicat cadrelor didactice detaliile acestui eveniment.

La această întâlnire au participat 17 profesori și învățători care își desfășoară activitatea în această școală. Trainerii noștri – Bumb Ioana și Carmen Tămașu – au coordonat acest atelier cu mare interes.

În cadrul work-shop-ului s-au utilizat metode de acțiune – ambii formatori fiind psihoterapeuți de psihodramă – aceste tehnici venind în întâmpinarea nevoii identificate în rândul profesorilor și anume nevoia de a ieși din mediul formal de învățare și de a avea contact cu noi și noi modalități care -i sprijine în procesul de comunicare cu copiii și adolescenții cu care muncesc.

Un aspect important a fost acela de a identifica dacă și în ce măsură profesorii recunosc sembele abuzului asupra copiilor,  în special indicatorii abuzului sexual. Au fost analizați indicatorii abuzului sexual asupra minorilor, iar profesorii și-au îmbogățit baza teoretică și spectrul de observații necesar unei mai bune cunoașteri a fenomenului și a modului în care, uneori explicit alteori prin cele mai subtile modalități, abuzul sexual este ilustrat prin modificări comportemanetale ale copiilor. S-au punctat felurile în care expunerea la acest tip de abuz le aduce copiilor prejudicii în dezvoltarea fizicăemoțională, în sfera abilităților de relaționare socială și s-au discutat felurile în care abuzul sexual poate declanșa tulburări de comportament dintre cele mai diverse.

Ca urmare a acestei întâlniri cu profesorii am identificați direcții comune ale școlii și ale asociației prin care mai mulți profesori  beneficieze de ore de formare în acest domeniu dar și în alte domenii legate de activitățile cu copiii și adolescenții. Aceste teme sunt: abuzul, conflictele, bullying-ul, tehnici de comunicare și interventie în ceea ce privește tipologia copilului dificil.

Asociația își propune  rămână aproape de Liceul Toretic “Onisifor Ghibu“ și să desfășoare în continuare activități de acest gen împreună cu cadrele didactice, părinții și elevii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s